Zelf je logo maken? Beter niet!

Vaak krijg ik een opdracht voor het verder ontwerpen van een huisstijl, website, reclame-uitingen etc. waarin mensen hun eigen ontworpen logo aanleveren. Mooi, als JPG… althans, dat denk jij als klant. Een grafisch vormgever kan hier echter vrij weinig mee als het gaat om het ontwerpen van jou verdere huisstijl en reclame-uitingen. 
Laat ik voorop stellen dat ik het fantastisch vind dat je zo enthousiast en creatief met je eigen logo aan de gang bent gegaan! Alleen werkt het in praktijk helaas net even anders…

Ik zal uitleggen waarom. Een logo wat niet gemaakt is door een echte grafisch vormgever bestaat vaak uit pixels, pixels kun je niet oneindig vergroten en verliezen binnen no-time hun kwaliteit. Pixels zijn kleine puntjes in allerlei verschillende kleuren die samen jouw afbeelding vormen. Hoe groter je de afbeelding maakt, hoe meer deze puntjes zichtbaar worden. Dit wordt dus pixelig, wazig, onscherp, geef het een naampje. En dit gebeurt helaas al vrij snel met pixels.
Wanneer we jouw logo die je mooi hebt zitten maken in Word, Photoshop of andere programma’s waarmee jij een beetje uit de voeten kunt op bijv. een flyer of kleine poster gaan zetten, ga je gelijk de mist in. Chips, het logo word onscherp!

Dat is de reden dat logo’s altijd in een speciaal programma gemaakt worden, dit programma werkt namelijk met vectoren en niet met pixels. Vectoren zijn niets anders dan lijnen verbonden door middel van ankerpunten, dankzij deze verbindingen blijft de resolutie ten alle tijden scherp. Vectoren kun je bij wijze van 800x vergroten, zonder kwaliteit verlies, bij een pixel logo is dit na 300x al onscherp.

Zie hier een voorbeeld met een gedeelte van mijn logo

Kortom; laat je logo of reclame altijd ontwerpen door een grafisch vormgever. Deze weet precies wat te doen, welke wegen te bewandelen en heeft er echt voor geleerd welke kleuren, indeling etc. je kunt gebruiken in je reclame. Hier zitten vaak strategieën achter, waar je als mens onbewust mee bezig bent en je opvalt, hier maken vormgevers dankbaar gebruik van in hun reclame. Wat uiteraard ook van pas komt voor jouw reclame!
Daarbij krijg je vaak meerdere concepten om uit te kiezen, waar je waarschijnlijk zelf nooit aan gedacht had, het kleurgebruik want iedere kleur roept een ander gevoel op, ook hier houd een vormgever rekening mee. Maar hierover in een andere blog later meer!

Wie kan jou nu helpen aan zo’n mooi en scherp logo met alle reclame etc. wat daarbij hoort? Juist, ik! Neem snel contact op als je wilt dat jou logo en reclame meer mensen gaat aanspreken…

➤ www.gadesign.nl
➤ info@gadesign.nl

Je eigen bedrijf…. en nu?

Je start je eigen bedrijf… maar nu? Waar begin je. Klanten komen niet vanzelf aan wapperen, je moet gevonden worden. Maar hoe doe je dat? En hoe val je op tussen al die andere zelfstandig ondernemers?

Dit begint bij je logo! Een goed logo straalt (h)erkenning uit, wat je doet, welke doelgroep voor jou is en wat je bedrijf symboliseert. Je logo is nu eenmaal een van de eerste dingen die jouw (potentiële) klant te zien krijgt.

Het logo focust zich uiteraard op de bedrijfsnaam. Maar wanneer gebruik je nou een beeldmerk en wanneer gebruik je nou alleen een woordmerk.

Een woordmerk gebruik je vaak als je net nieuw bent, jij dus! Vrijwel niemand kent jouw naam nog, dus herkenning uit alleen een beeldmerk kun jij nog niet halen. Wel is te adviseren om een specifiek lettertype (font) te gebruiken. Zeker wanneer jouw doel is om een wat groter publiek aan te gaan spreken. Want let maar eens op, vaak herken jij de grote(re) bedrijven al aan hun font. Ook al is het beeldmerk weggelaten.
Aan het woordmerk voegen we vaak een beeldmerk toe, een element wat herkenbaar is voor jouw bedrijf en werkzaamheden. Identiek aan jou. Een combinatie van woord,- en beeldmerk kun je op deze manier in de toekomst op verschillende manieren gebruiken. Soms alleen jouw woordmerk, een andere keer jouw beeldmerk en weer een andere keer beide. Je creëert hiermee herkenning, mensen zien in een oogopslag dat jij het bent.

Maar hoe kom je nou aan zo’n logo?
Geen probleem, daar ben ik voor. Ik kan je helpen een woord,- en beeldmerk te ontwerpen, die volledig past bij wie jij bent en waar jouw bedrijf voor staat!

➤ www.gadesign.nl
➤ info@gadesign.nl